Drewno do kominka
Odpowiednie drewno do kominka powinno spełniać kilka wymogów.
Najlepszym rodzajem opału do kominka będzie drewno liściaste takie jak: jesion, grab, brzoza czy dąb. Pali się spokojnie i równomiernie.
Możliwe jest również opalanie drewnem iglastym należy jednak pamiętać, że zawiera duże ilości żywic, które podczas spalania zanieczyszczają komin i palenisko.
Drewno powinno być odpowiednio suche, możemy przyjąć, że nie powinno przekraczać 15% wilgotności. Oznacza to, że drewno do kominka należy przechowywać na świeżym powietrzu (suszyć, sezonować) około 2 lat przed przystąpieniem do opalania nim w kominku.
Inne materiały drewnopochodne takie jak płyty wiórowe, impregnowane belki czy sklejka, są nieodpowiednie do użycia w kominku, ponieważ zawierają składniki, które po spaleniu będą niebezpieczne dla ludzkiego zdrowia. Piece kominkowe mogą spalić każdy rodzaj drewna, należy jednak pamiętać o tym że drewno o dużej zawartości żywicy, przyczyni się do zamulania przewodów kominowych, którymi kominki wypuszczają dym.
Literatura zaleca spalanie drewna o wilgotności od 12 do 20% oraz okresie suszenia od 18 do 24 miesięcy. Maksymalną wydajność i odpowiednią żywotność kotła zapewni spalanie drewna, które było suszone, co najmniej przez 2 lata. Wartość energetyczna spada wraz ze wzrastającą wilgotnością. Przykładowo: drewno z 12 – 20% zawartością wody posiada wartość energetyczną równą 4 kWh/1kg drewna. Natomiast drewno o wilgotności 50%, ma wartość energetyczną równą 2 kWh/1kg drewna. A więc im bardziej suche drewno, tym lepiej się pali i tym więcej ciepła daje!