Krytycznie o budownictwieTechnologie, materiały i projekty budowlane

Rodzaje i cechy wkładów kominkowych

Dostępne obecnie w sprzedaży wkłady kominkowe są w zasadzie wykonane z dwóch rodzajów materiałów. Pierwszym z nich jest żeliwo, a drugim stal. Każde z nich ma swoje właściwości.

Żeliwo dość dobrze akumuluje ciepło, ale kominki z wkładem stalowym obudowywane są płytkami szamotowymi, przez co ogólna zdolność do akumulacji takiego wkładu jest bardzo dobra.

Zarówno żeliwne, jak i stalowe kominki bez obudowy również mogą wyglądać efektownie, jednak w przypadku kominków stalowych istnieje większa możliwość wykonania praktycznie dowolnego kształtu. W przypadku kominków żeliwnych jest to o tyle utrudnione, że są one wytwarzane w inny sposób, a mianowicie techniką odlewu. Z tego tez powodu ze stali możliwe jest wykonywanie kominków większych gabarytowo.

Jakie jeszcze zasadnicze różnice można wyróżnić pomiędzy wkładami? Jeżeli chodzi o ich trwałość, to zasadniczo kominki żeliwne są bardziej odporne na korozję niż kominki stalowe. Z drugiej jednak strony żeliwo jest bardziej podatne na pękanie z powodu gwałtownych zmian temperatur.

Generalnie więc wybór wkładów będzie zależał od tego, czy chcemy kominek obudować oraz od tego, czy chcemy mieć kominek o unikatowych kształtach czy rozmiarach. W każdym przypadku ważna jest dobra jakość materiałów oraz sprawność całego kominka, ponieważ od niej będzie zależeć jego efektywność energetyczna.

Tags:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.